5. Mednarodna nagrada Leonarda da Vincija

5. Mednarodna nagrada Leonarda da Vincija Milano, Italija

V začetku aprila bo KUOLMi v Nacionalnem muzeju znanosti in tehnologije Leonarda da Vinci-ja prejel 5. Mednarodno nagrado Leonarda da Vincija.
Nagrada je rezervirana za umetnike, ki s svojim umetniškim prispevkom prispevajo in vplivajo na svet, ter s svojim delom naredijo spremembo v svetovnem merilu.


Nagrada, kot je bilo poudarjeno, naj bi bila simbolni priznanje javnosti za pomembno umetniško kariero, kar mi osebno neizmerno veliko pomeni.
Vsak človek se trudi, da opravlja svoje delo po svojih najboljših močeh, da pa je z njim mogoče vplivati na širšo javnost, pa je nekaj, kar človeku da tudi osebno zadoščenje.
Je ena najbolj prestižnih nagrad podeljenih mednarodni skupnosti umetnikov, ki jo podeljujejo v srcu Milana v Italiji od koder izhajajo velika imena in ogromno kvalitetnih del.


Podelili jo bodo ob prisotnosti zbirateljev, novinarjev, politikov in likovnih kritikov, ki bodo našo zgodbo ponesli še naprej, česar se neizmerno veselim.
Ob tej priložnosti bo izdana tudi zbirka "CONTEMPORARY CELEBRITY MASTERS" Vol. II ki predstavlja življenje Leonarda da Vincija ter dela nas- letošnjih nagrajencev te prestižne nagrade- kar je meni iz osebnega vidika nedojemljivo- da so moja dela postavljena ob bok in smatrana po mnenju likovnih kritikov kot primerljiva z deli tako vplivnih umetnikov, kot je bil Leonardo da Vinci. Na to pozicijo se človek nikoli ne postavi sam in trenutno še vedno lahko rečem, da mi ta pozicija še ni domača.
Dediščina njegove umetnosti je tako globalno in vsestransko vtkana v našo sedanjost, da v kolikor moja dela predstavljajo vsaj košček te vizije tako vseobsegajočega vpliva, kot ga imajo njegova- se mi zdi da smo na pravi poti in bom z veliko odgovornostjo nadaljevala to pot.


Nagrajenci kot vidim smo zbrana druščina iz celega sveta- od Kanade, Gruzije, Portorika, Švedske, Finske ter seveda letos tudi iz Slovenije in v veselje in čast mi bo spoznati to pisano druščino ljudi, ki vsak s svojo idejo poskuša izboljšati naš svet.
Kolikor mi je znano bomo nagrajenci prejeli posebno ročno izdelano skulpturo izpod rok Florentinskih umetnikov iz Firenc, kar bom z veseljem odnesla domov- v svoj mali atelje, črn in poln premoga.
Povedati moram, da to nagrado ne prejme ustvarjalec na način, da bi se prijavil na izbor in bil izbran, prejmeš jo po priporočilu in po pregledu tvojih del s strani likovnih kritikov in kuratorjev. To pomeni, da je sporočilo o tem, da sem postala prejemnica nagrade prišlo kot strela iz neba, popolno presenečenje in neskončno veselje.


Veseli me, da četudi se meni zdi, da sem zabubljena v svojem ateljeju, v svojem mehurčku ustvarjanja nekako ustvarim svoja dela na način, da sama od sebe znajo pripovedovati zgodbo in da le-ta odmeva po svetu.
Moja želja je, da dam premogu novo življenje in sedaj se mi zdi, da kar glasno poje svoj napev, kajti drugače do te nagrade ne bi prišlo.  



Stavek s katerim so me obvestili o nagradi:
 "Med slikarstvom in kiparstvom ne najdem nobene razlike, razen da kipar svoja dela vodi z več fizičnega napora kot slikar, slikar pa svoja dela vodi z več duševnega napora.
 Leonardo da Vinci
S tem citatom Leonarda da Vincija vas čakam v Milanu z prestižno nagrado, ki jo organiziramo njemu v čast.

Nazaj na spletni dnevnik