Evropsko prvenstvo rokometa ženske in Kuolmi

Evropsko prvenstvo rokometa ženske in Kuolmi

Glede na to, da je Evropsko prvenstvo prvič v Sloveniji, so se želeli organizatorji posebno potruditi s samo prezentacijo Slovenije
in predvsem umestitvijo ženskega vidika ter nazora trajnosti, usmerjenim pogledom v prihodnost.
V kombinaciji vseh teh vrednost so k sodelovanju povabili več ambasadork prvenstva, kot posebnost
 pa so želeli s trajnostnimi načeli povdariti tudi same medalje.
V tem kontekstu in zaradi predhodnjih stvaritev ter mednarodnjih sodelovanj,
 sem se jim zdela primerna izbira. To me zelo veseli ter sem zelo hvaležna, da so mi ponudili sodelovanje.
Zdi se mi, da smo s tem naredili korak naprej v povezovanju različnih smeri, ki so do sedaj obstajale same zase.
Povezava umetnosti s športom, pa je kot vidimo nekaj kar resnično ustreza skupaj.
Upam, da s tem odpiramo možnosti sodelovanja različnim umetnikom, ki bi ravno tako suvereno zastopali države, kot jih suvereno zastopajo športniki.
Po dogovoru z Rokometno zvezo Slovenije smo se povezali, ter preko njih smo vzpostavili komunikacijo z mednarodnim štabom, ter skupaj v medsebojni komunikaciji prišli do končne oblike, ki bo zastopala prvenstvo.
Sama sem želela izpostaviti ženski vidik z naravno, organsko obliko, ki že po naravi bolj ustreza ženskemu principu, da pa smo ji dodali klasično obliko medalje, pa zastopa načela discipline, vstrajnosti in odločnosti.
Seveda brez premoga v mojem stilu oblikovanja nikakor ne gre, kajti to je moj osnovni material.
Ravno premog v svoji diamantni obliki pa ponazarja in vse skupaj povezuje v načelu trajnosti.
Medalje so velike, z modrim trakom prvenstva, predvsem pa so težke, zelo težke.
Težke tako, kot je bila težka borba zanje. Vedno me ljudje sprašujejo kateri premog se nahaja v mojih stvaritvah in ravno tu lahko rečem, da se nahaja zasavski premog, torej bodo zmagovalke odnesle košček Slovenije s seboj, kamorkoli bodo odšle. Priznati moram, da je bilo tako, kot večina mojih projektov- to prvi primer oblikovanja večje količine medalj, od začetka do konca.
Prototipiranje je vedno nekako raziskovalno delo in sigurno so sedaj končne medalje veliko bolj dovršene od prototipov, kajti preko njih preizkušaš izgled različnih idej, ter seveda, kako in v kakšnem časovnem okviru se jih da izdelati.
Na začetku smo se igrali s tremi različnimi designi, torej tudi tremi različnimi stili in prototipi.
Priznati moram, da je prvi nastal dotično iz mojega pogleda na to, kakšne naj bi bile medalje.
Torej je bil v tej idejni zasno izrazito povdarjen moj stil oblikovanja in predvsem črnine.
Vendar, pa je četudi je bil odličen primer umetniškega izraza, zelo neprimeren za samo prvenstvo, kajti namen medalj je bil nadgraditi samo tekmovanje in ne izstopati,
kot ponavadi počnemo v umetniškem kontekstu.
In tako, sem v razvoju samih medalj ugotovila, da moram povdariti športni duh tekmovanja, kar se je odlično izrazilo v obliki, ki je bila dogovorjena kot končna.
Tako, da sem izredno zadovoljna, da smo prišli do skupnega jezika in upam, da to postane stalnica tako zame, kot tudi za organizatorje prvenstev.
Medalj je kar veliko, šestintrideset na vsako moštvo, tako, da dobijo ne le tekmovalke, temveč tudi vsi ostali člani moštev svojo medaljo.
Vsaka medalja je dobila tudi modro žametno spominsko škatlico, na kateri je pečat z logotipom prvenstva, v notranjosti pa je v svilo vtisnjen datum in kraj prvenstva. Veste, ponavadi oblikujem nakit in vsak kos želim, da je že zaradi dragocenosti hranjen v lepi embalaži- tako, da sem poskrbela, da je tudi medalja deležna enake obravnave.
 Konec koncev so medalje nakit športnikov, kajne? V starih časih so se ljudje kitili z medvedovo kožo in zobmi, da so povedali kako so pogumni in kaj vse so sposobni, v današnjem času pa je nakit prevzel vlogo krašenja, medalje pa dosežkov. Sedaj pa smo spet združili oboje skupaj.
Upam, da so zmagovalci zadovoljni in da se bodo preko njih ohranili spomini na prvenstvo v najlepši luči.
 Medalje so bile izdelane ne samo za prvo, drugo in tretje mesto, temveč tudi za četrto, tako da je zaokroženo prvenstvo okoli vseh najuspešnejših ekip, pa četudi so prišle na stopničke ale ne.
Tako bo premog, kot ideja o materialu, ki je izgubil svoj smisel, ter ga našel spet v drugi obliki povzel načelo sporta, trajnosti in novega ekološkega pogleda na svet. Vsaka stvar se preobrazi, neuspeh v uspeh, le obupati ne smemo.
Premog, ki ga sama oblikujem v nakit, pa to načelo trajnosti in ekologije ter preobrazbe obstoječega ze predstavlja po svetu.
Sama se sedaj že drugo leto kot povabljenka udeležijem prireditev, kot so prireditve okoli podelitve prestižnih nagrad Oskarjev, Grammyjev, trenutno se pripravljamo na sodelovanje pri prireditvi Golden Globes, moj nakit nosi Miss Indije in Miss Californije,
ponosni lastniki med športniki pa so tudi g. Primož Roglič, podarjen je bil tudi Luki Dončiču. Nakit je odpotoval od Japonske do Aljaske in nekako predstavlja košček Slovenije, ki jih spominja na dom med zamejskimi Slovenci, po drugi strani pa ga Slovenci radi odnesejo s seboj v tujino, kajti kot spominek je zelo avtentičen, zanimiv in predvsem izvirno zasnovan.
V zadnjem času pa so tako, kot medalje začeli nastajati posebni kosi, ki nekako ne spadajo v serijsko proizvodnjo.
Med njih lahko štejem srce, ki sem ga izdelala iz premoga za kip Rudarja Prometeja, 8 metrov visok zelezen kip, ki stoji nad Trbovljami in predstavlja turistično atrakcijo Trbovelj, v preteklem času pa so kar dve Miss Slovenije nosile krone izpod mojih rok. V sodelovanju z slovenskim podjetjem Alpina smo izdelali prvi par škornjev, ki jih je krasil nakit iz premoga.
Takšni projekti, ki imajo zelo visoko zahtevnostno noto in predvsem so izvirni, novi in zanimivi so največji smisel mojega oblikovanja.
Moje oblikovanje iz premoga se razvija zadnjih sedem let, prvi dve leti sem preživela v spoznavanju premoga, ter učenju, kako naj ga zaščitim pred staranjem.
Sedaj se že dobro poznava in mislim, da so včasih njegove slabosti za moje oblikovanje točno tisto, zaradi česar ga tako rada vzamem v roke. Podjetje KUOLMi se počasi z zahtevnejšimi projekti počasi širi, kot članica pospeševalnika Katapult lahko rečem,
da imam razširjeno ekipo, ki je kos projektom, ki nam prihajajo na pot in upam, da se to ne spremeni. V prihodnosti si želim, da lahko idejo o obnovljivih virih, o drugačni uporabi premoga in o nakitu blagovne znamke KUOLMi razširimo še tja, kjer zanjo še niso slišali, da inspirira ljudi ter predvsem si želim nadaljnih sodelovanj s svetom športa in spoznavanju veličastnih športnikov, ki premagujejo meje mogočega.
Zastor nad evropskim rokometnim prvenstvom za ženske je padel.🤾🏻‍♀️ Po koncu za nas ni pomembno, kdo je osvojil evropski vrh, ker ste za nas zmagovalci vi!
Hvala Rokometna zveza Slovenije  zveza Slovenije / Handball Federation of Slovenia.
Hvala organizacijskemu odboru.
Hvala številnim prostovoljcem.
#playwithheart #miSlovenci KUOLMi #katapult #medalje
Nazaj na spletni dnevnik