Preskoči na vsebino

Pri naročilih nad 50 € je dostava brezplačna.

Košarica
VIBE24/7

VIBE24/7

Marjeta Hribar je oblikovalka nakita iz Zasavja, ki je svoj oblikovalski izraz našla v lokalnem materialu, premogu. Pod njenimi rokami tako že nekaj let nastajajo kosi nakita, ki v sebi nosijo dolgo zgodbo preteklosti.
Z Marjeto je preko video klica sproščeno vibala Mateja P. Kristanič. 
Fotografije: Marjeta Hribar

link: https://vibe247.net/kuolmi-premog-je-kot-metulj-zemlje/

 

Zelo zanimiv slogan si izbrala za svojo blagovno znamko Kuolmi: “Wear it, don’t burn it!” (Ne zažgi ga, ampak ga nosi!). Kakšna je tvoja zgodba, odkod ideja za nakit iz premoga?

“Nakit oblikujem sicer že kar nekaj časa. Ugotovila sem, da premog do sedaj ni imel neke uporabne vrednosti. In ker izhajam iz okolja (op. a. iz Zasavja), kjer sem stik s premogom imela že od ranega otroštva, mi je kot oblikovalki, postal zelo zanimiv material. Ko pa se oblikovalec z določenim materialom poveže, hitro najde, kaj vse bi lahko z njim še počel. Pri premogu me je pritegnilo ravno to, da nikoli ni bila povedana njegova zgodba. In ta zgodba je zelo dolga, sega namreč še v prazgodovinski čas, ko tukaj ni bilo še nobene človeške noge, vse naokoli je bil pragozd. Iz korenin dreves, potopljenih v močvirje, je nastala okamenina. Zaradi njene gorljivosti, smo jo ljudje prepoznali kot eno zelo uporabnih surovin. Lahko bi rekli, da je premog kot metulj, saj je šel čez toliko tranformacij, kot jih ima metulj.

Še izpred časa industrijske revolucije je najti Valvazorjeve opise, kjer je premog opisoval kot zmajevo kri. Nekoč so ga uporabljali tudi za čistilno sredstvo, npr. za umivanje zob, za zdravljenje … Premog je v preteklosti torej imel veliko uporabnih vrednosti, ki so se do danes precej porazgubile. Jaz sem jih vse povezala in mu dala dodano vrednost v obliki nakita.

Premog ima lastnost kamna in lesa. Je lahek, hkrati pa trden kot kamen. Ko o tej kombinaciji razmišljaš kot oblikovalec, se v glavi zgodi preskok, da je to en tak material, s katerim bi lahko dejansko delal.”

Odkod ime Kuolmi?

“Pri iskanju imena za svojo blagovno znamko, sem hotela izhajati iz vsega. Imela sem kar nekaj idej, kot so Črno zlato, Zmajeva kri, a se je na koncu ime našlo kar samo. Ljudje so namreč prihajali k meni in me spraševali: “Ali še imaš kaj tistih kolkmčkov?” In ker ima vsaka vas svoj izraz, pri nas pa se premogu reče kolm, sem naredila fonetični zapis in tako je nastala blagovna znamka Kuolmi.”

Iz česa je kovina, v katero objemaš premog?

“V osnovi sem pričela uporabljati stare rudarske materiale: nerjaveče jeklo, gumo in premog. Sedaj se jim pridružujejo še baker, srebro in zlato, tako da nadgrajujem, osnove pa so v večini iz nerjavečega jekla, medicinskega jekla, ki je zelo prijazno za nošenje.”

Od kje je premog, iz katerega izdeluješ nakit?

“Prvi premog sem dobila od neke gospe, ki ji je uspelo, da so ga prinesli iz sicer že zaprtega rudnika. In ker smo vsi vedeli, da takšen način „dobave“ ne more biti stalna praksa, sem morala poiskati drugi vir.

Tako je lepega dne prišel do mene nek starejši gospod, ki je vedel, da delam nakit iz premoga. Peljal me je v lokalni gozd in mi pokazal, kje so še vedno nahajalališča, kjer je premog še čisto na površju zemlje. In kakor gredo nekateri v gozd po gobe, grem jaz z nahrbtnikom v gozd po premog. Zelo zanimivo je, da je premog moč najti lahko, a ga ljudje ne prepoznavajo.”

Si zelo kreativna, vključuješ se v zelo različne umetniške, modne projekte. Pred nekaj leti smo blagovno znamko lahko zasledili pri sodelovanju z Alpino, ko si ustvarila škornje s premogom. Kako je prišlo do tega sodelovanja?

“Projekti se običajno odvijajo tako, da en projekt preraste v drugega. In tako je tudi to sodelovanje nastalo iz projekta, ko sem leta 2018 izdelala krone za izbor za Miss Slovenije. In v povezavi s tem tekmovanjem smo pri Alpini zdizajnirali čevlje, bulerje, ki sem jih jaz “okrasila” z nakitom iz premoga, misice pa so jih nosile in predstavljale. Sodelovanje si štejem v veliko čast, bila sem namreč prvi, bolj neznani oblikovalec, ki je sodeloval z njimi.

Čevlji so bili fantastični, in ker je Alpina precej mednarodno zastopano podjetje, so potovali praktično po celem svetu.

 

Še en projekt, na katerega sem tudi zelo ponosna, je nastal lansko leto in sicer v sodelovanju z mag. ak. kip. Zoranom Pozničem. Naredila sva kip Rudarja Prometeja. Gre za 11-metrski kip, ki stoji v Trbovljah in je najvišji kip v Evropi. Narejen je iz starega železa, prinešenega iz rovov rudnika. Razmišljala sva, kaj bi ta rudar imel iz premoga. Na glavi ima čelado z laserjem, katerega snop osvetljuje še zadnji obstoječi vhod v rudnik, v roki ima karbidovko in ko sva prišla do srca, sva se pri njem tudi ustavila. To je bilo to. Sama sem temu rudarji torej izdelala srce. Je precej veliko, tehta namreč okoli 25 kg. Gre za zelo impozanten projekt, za projekt, ki si ga dejansko želi vsak oblikovalec: Ustvariti nekaj, kar bo ostalo še dolgo časa in lahko podariš svojemu okolju.”

Pred približno mesecem dni, je v Prometeja udarila strela. Premog in strela pa nista ravno kombinacija, ki bi si jo človek želel. Kip je uspešno prestal ta udarec, strela bo pa ostala za vedno dokumentirana. Foto: Žan Komljen

Tvoja blagovna znamka je povabljena k sodelovanju pri predstavitvenih prireditvah, ki se bodo odvijale januarja na Beverly Hillsu. Kuolmi nakit bi

bil del darilnega programa za nominirance Grammy nagrad, ki jih bodo podelili januarja 2022. Lahko poveš kaj več o tem hollywoodskem projektu?

“O mojem nakitu in sami ideji nakita, torej transformaciji premoga v nakit, se kar precej piše, tudi v tujini.

Pred kratkim smo z Art galerijo iz New Yorka naredili precej dolg prispevek in na podlagi tega članka sem dobila povabilo, da bi se priključila  projektu obdarovanja nominirancev za nagrade Grammy. Razmišljali smo, kako in kaj in se zaradi okoliščin (op. a. omejitve zaradi korone) odločili, da bodo moji izdelki kot del darilnega programa za nominirance. Prireditev bo januarja in se zelo veselim, da se projekt tudi realizira.”

Premog je zabaven, je naraven, drugačen od vsega, kar trenutno najdemo na trgu in mislim, da tisti, ki je unikaten, ga bo lahko lepo nosil.

Kakšna je ženska, ki nosi tvoj nakit? Kako bi jo opisala?

“To zagotovo ni ženska, ki bi bila dolgočasna. Je nekdo, ki zna izhajati iz sebe, ki zna stati za sabo. Včasih je mirna, včasih klasična, drugič pa lahko čisto divja. Moje ženske nosijo v sebi še celo spomin na stari premog in na rodbino, ki se je dejansko ukvarjala z rudarjenjem. Druge naprimer, povezujejo premog z ekološkimi načeli, z “edgy” stilom. Tretje se samo rade povezujejo z naravo in energijo, ki jo premog ima – gre za naravni kamen, ki zelo lepo čisti. Četrta ženska pa je ženska, ki ima rada črno barvo, črna barva pa paše povsod.

Premog je zabaven, je naraven, drugačen od vsega, kar trenutno najdemo na trgu in mislim, da tisti, ki je unikaten, ga bo lahko lepo nosil.

Nosijo ga pa tudi moški, izdelala sem namreč že tudi moške manšetne gumbe.

Med drugim, gre tudi za spominski nakit. Moje prve stranke so namreč bile zamejski Slovenci, ki so si zaželeli nositi košček svoje zemlje povsod naokoli. Pogosto se sprašujemo, kaj bi kakšnemu tujcu podarili in takrat lahko ta nakit ponovno pride v poštev. Gre za uporabni spominek.”

Ko se oblikovalec z določenim materialom poveže, hitro najde, kaj vse bi lahko z njim še počel.

Kje lahko kupimo tvoj nakit?

“Vsak kos mojega nakita je unikaten in zelo dobro je, če si ga lahko vsaj enkrat ogledaš v živo, da ga primeš v roke in dobiš dejansko predstavo, kaj kupuješ.

Nakit je predstavljen na moji spletni strani, veliko objav je na družbenih omrežjih Facebook (KUOLMI handmade coal jewelry) in Instagram (KUOLMi), kjer redno predstavljam nove kose.

Sicer pa se ga da fizično videti in kupiti v Mariboru, v destinacijski trgovini ARTmijeMAR, v Zasavju je v muzeju, v Čudežni deželi, v turističnih centrih v Hrastniku, v Gradu Sevnica, gradu Rajheburg, v Krškem, v Bohinju, Rogaški Slatini … Vse povezave so tudi dejanko navedene na moji spletni strani.”

Nazaj na spletni dnevnik