Rudar - Prometej že bdi nad Trbovljami, v spomin generacij rudarjev

Rudar - Prometej že bdi nad Trbovljami, v spomin generacij rudarjev

Na Ostrem vrhu v Trbovljah že stoji osemmetrska železna skulptura Rudarja - Prometeja; spominsko obeležje, postavljeno v spomin generacijam rudarjev. Prometejev žaromet bo svetil čez dolino do rudniškega jaška pri Guidi, kjer bo osvetljeval rudarski grb na stolpu. Srce, sestavljeno iz premoga, pa bo ob otvoritvi prvič začelo biti v ritmu srčnega utripa, ki se ga veselimo, ko bodo ukrepi sproščeni.

Skulptura bo osvetljena od znotraj, žaromet rudarskega Prometeja pa bo svetil čez dolino do rudniškega jaška pri Guidi, kjer bo osvetljeval rudarski grb na stolpu.

"Naši predniki so tisti, ki so s svojimi žulji in znojem postavili temelje trem mestom, ki se iz nekdanjih rudarskih mest spreminjajo v visokotehnološka in napredna," je dejal maja. je ob predstavitvi projekta povedal nekdanji direktor Rudnika Trbovlje-Hrastnik Ivan Berger, ki je dal pobudo za postavitev skulpture.

 

 

V grški mitologiji je Prometej, eden od titanov, ukradel ogenj z Olimpa in ga prinesel ljudem. Zevs ga je zato kaznoval, priklenil na skalo na Kavkazu, kjer mu je vsak dan kljuval jetra jastreb.
Kip avtorja Zorana Pozniča  so omogočili s prostovoljnimi prispevki, donacijami, "predvsem pa z voljo do pomoči, vsem, ki so bili zaprošeni za kakršnokoli pomoč", dodajajo v društvu. Na delavnici bo predstavljeno tudi Prometejevo srce, kreacija oblikovalke Marjete Hribar
»Vse je pripravljeno in Rudar Prometej čaka. Čim prej normalizirajte razmere, da bomo lahko vsi ponosni na našo novo pridobitev.
V okviru spominskega gradiva, posvečenega kipu, je oblikovalec izdelal tudi knjižna kazala in obeske za ključe Prometejevo srce, ki so originalen pripomoček in spominek.

 Prispevek:https://www.24ur.com/novice/slovenija/rudar-prometej-v-spomin-trboveljskim-rudarjem.html

Nazaj na spletni dnevnik