Zgodba o Kuolmi nakitu

Zgodba o Kuolmi nakitu

ZGODBE KATAPULTA: Kuolmi, Marjeta Hribar
Verjetno že poznate Marjeto Hribar in njen nakit KUOLMi.
Zadnje čase beremo o njem v medijih, saj ga nosijo celo slavni igralci Hollywooda. 👏 Oblikovala je tudi srce našega Prometeja.
 In krono miss Slovenije 2019 in 2018.
Pa poznate ZGODBO njenega nakita? Ta nam je posebej ljuba ...
Nekoč, pred davnimi časi, je bil za devetimi gorami in devetimi vodami divji svet, gozd poln mokrote. Bil je to čarobni svet divjih živali in rastlin, kamor še ni stopila človeška noga. Sonce je grelo rastlinje in mogočne živali so tekali čez korenine. V tem naravno bogatem okolju so ves čas rastla nova in nova drevesa, stara pa so se ulegla k počitku … Nikoli niso umrla, samo prelevila so se v kamnino, ki jo je 20 milijonov let kasneje človek poimenoval – premog. Kuolm. Črno zlato.
V sebi nosi toliko energije, da so ga celo zažigali za toploto in svetlobo.
Danes ga umetnica Marjeta Hribar Kuolmi izkoplje in pravi: “Don’t burn it, wear it.”
To je zgodba o kamnini, ki potuje skozi čas, se ves čas spreminja, obenem pa bogati človeška življenja.
Zakaj bi “zažigali” in pozabljali svojo zgodovino? Obnovimo jo na način, da ohrani srce in dušo, sporočilnost in pomen naših korenin, obenem pa postane nekaj novega, inovativnega. Nekaj, kar z veseljem nosimo in s tem po vsem svetu pokažemo ponos Slovenije.
In tako nastaja KUOLMi handmade coal jewelry …
Nakit Kuolmi za zvezde glasbe in filma: Zasavsko oblikovalko nakita in izdelkov iz premoga Marjeto Hribar je ta mesec doletela prav posebna čast. Njene izdelke Kuolmi so prejeli nominiranci najprestižnejših svetovnih glasbenih nagrad grammy. Organizatorji prireditve so jo namreč lani povabili, da oblikuje posebno kolekcijo nakita za ta glamourozni dogodek. Ker je prireditev sovpadala s podelitvijo oskarjev, so njen nakit prejeli tudi slavni igralci.
Hribarjeva predvideva, da je povabilu botroval obširen, kar osem strani dolg profilni intervju, ki ga je lani z njo objavil največji internetni art časopis iz New Yorka. Organizatorji prireditve so prepoznali njen unikatni stil, ekološka in trajnostna načela izdelave ter edinstveno uporabo premoga v modi.
V prihodnjih mesecih prihaja na slovenski trg nova kolekcija Kuolmi, ki je navdahnjena prav z ekskluzivno kolekcijo, ki je potovala v Ameriko. Tudi ta združuje premog s poldragimi kovinami in bo edinstvena, kot so bila darila za slavne. Evropsko prvenstvo rokometa za ženske, ki ga je gostovala Slovenija je medalje podelilo dobitnicam blagovne znamke KUOLMi.
 
Je dobitnica mednarodnih nagrad Leonardo da Vinci, Pegasus, World Best Artists Prize ter nagrade Michalangelo. 
Bravo, Marjeta! Naj naš "premog" ponosno potuje po svetu!
Nazaj na spletni dnevnik